Het is vrij recent dat door Microsoft werd toegegeven dat het voor hen niet mogelijk is om te voorkomen dat klantdata in de Verenigde Staten terecht komt. Google doet dat nu aanzienlijk beter, door enterprise-klanten van Google Workspace de mogelijkheid te geven om hun data enkel in de regio van hun keuze te laten verwerken. Dat geldt ook voor de locatie vanwaar de support wordt gegeven.

Dat dit best een goede en ook bijzondere ontwikkeling is, blijkt wel uit het feit dat uit de kwestie met Microsoft bleek, dat de zon zogezegd wordt gevolgd. Of te wel de support wordt geleverd vanuit dat deel van de wereld, waar het op dat moment tijdens kantooruren is. Google maakt het nu wél mogelijk om te bepalen dat er alleen support wordt geleverd, vanuit de regio die de klant aangeeft.

Interessant is ook dat Google in een blog die het bedrijf heeft gepubliceerd over deze ontwikkeling, verwijst naar de DTIA die de Nederlandse overheid heeft uitgevoerd. Daarover had het bedrijf enkele dagen eerder al een blog gepubliceerd, maar in de nieuwe blog over de controls voor enterprise-klanten schrijft Google:

We offer EU customers advanced data residency controls if they want to stay ahead of evolving regulations and ensure their data is processed in region. These controls are in part why Workspace earned the Dutch government’s stamp of approval following a rigorous Data Transfer Impact Assessment (DTIA) and Data Protection Impact Assessments (DPIAs), giving our customers greater confidence that their data remains private and secure against evolving threats.

Door Nederlandse hostingbedrijven en hun vertegenwoordigers wordt geprotesteerd tegen het massaal inzetten van clouddiensten van hyperscalers. Uit de Data Transfer Impact Assessment (DTIA) van de Nederlandse overheid blijkt echter dat die diensten veilig kunnen worden ingezet. Het is dan ook niet gek dat Google daar daarom graag naar verwijst, vermoedelijk tot chagrijn van menig Nederlandse hoster.