Als er één ding blijkt uit het laatste onderzoek van Gartner over de wereldwijde IaaS-markt, dan is dat wel dat de keuze voor een andere aanbieder dan een hyperscaler verre van vanzelfsprekend is. De markt werd in 2023 compleet gedomineerd door vijf aanbieders. De twee grootste aanbieders hebben ieder een groter deel van de markt in handen, dan alle aanbieders die buiten de top 5 vallen samen.

De wereldwijde IaaS-markt groeide in 2023 met 16,2%, hetgeen resulteerde in een totale omzet uit IaaS-diensten van 140 miljard dollar. Het grootste deel daarvan was voor Amazon. Ondanks dat Microsoft een goede tweede is, was Amazon ruim anderhalf keer zo groot. De top vijf wordt verder aangevuld door Google, Alibaba en Huawei met elk percentueel een single-digit marktaandeel.

Het totale marktaandeel van alle andere aanbieders van IaaS-diensten bedraagt 17,6%. Het is jammer dat Gartner niet bekend heeft gemaakt welke partijen er in de top 10 staan, en welke marktaandelen zij hebben. Het is echter wel mogelijk om zelf gegevens

Het Franse OVH maakte over het jaar 2023 een omzet van 897 miljoen euro bekend en het Duitse IONOS maakte een omzet van 1,424 miljoen euro bekend over datzelfde jaar. Daarbij moet dan direct worden aangetekend dat een aanzienlijk deel van die omzet vermoedelijk niet uit IaaS-diensten komt. Wanneer dat wel zo zou zijn, dan zou hun wereldwijde IaaS-marktaandeel respectievelijk op 0,64% en 1,01% uitkomen.