Er blijkt meer aan de hand met de deal die is gesloten tussen CISPE, de brancheorganisatie van Europese IaaS-aanbieders, en Microsoft over het het licentiemodel voor het gebruik van software van de laatste. Als onderdeel van de deal zal CISPE de anti-trust klacht tegen Microsoft intrekken. Nu blijkt dat Google juist de portemonnee wilde trekken om te zorgen dat de klacht niet zou worden ingetrokken, zo meldt The Register.

Nu wil het feit dat er naar Microsoft en Google, nog een derde hyperscaler is, namelijk Amazon. Die blijkt ook betrokken te zijn bij de kwestie, want naast regionale Europese aanbieders van IaaS, is ook Amazon lid van CISPE (Cloud Infrastructure Service Providers of Europe). Als lid van de club heeft het recent een additionele bijdrage van ettelijke miljoenen euro’s aan de brancheorganisatie gedaan.

De deal tussen CISPE en Microsoft is op zichzelf goed nieuws voor Europese cloudaanbieders. De verandering in het licentiemodel maakt het makkelijk om te concurreren met het aanbod dat Microsoft zelf biedt als hyperscaler. Anderzijds geeft het te denken dat Google bereid was om honderden miljoenen te betalen om de klacht tegen Microsoft juist niet in te trekken.

Natuurlijk is de kritiek op Microsoft van Google, die gedeeld wordt door Amazon, terecht. Echter zijn het ook elkaars grootste concurrenten. Natuurlijk zijn de Europese cloudaanbieders feitelijk de winnaar in deze casus. De manier waarop het een en ander is verlopen, roept toch het beeld op dat die laatsten in deze casus hebben gefungeerd als de speelbal van de hyperscalers.