Als er één overeenkomst is tussen alle aanbieders van IaaS en PaaS clouddiensten, dan is het dat hun primaire activiteit het leveren van technische infrastructuur is. Het inrichten en gebruik van die infrastructuur. Dat is de verantwoordelijkheid van de klant. Ook het beheersen van de kosten, en het voorkomen van cloud bill shock, is daarom iets dat in beginsel in de risicosfeer van de klant ligt.

Bij de keuze voor een bepaalde cloudaanbieder, is het daarom ook van belang dat een organisatie in staat is om ernaartoe te migreren. In veel gevallen hebben organisaties niet zelf de benodigde expertise en ervaring in huis om dat die migratie uit te voeren en de infrastructuur in de cloud vervolgens te beheren. Daarom is er hier een belangrijke rol weggelegd voor consultants die hier in kunnen voorzien.

Zie in dat kader twee recente berichten op Consultancy.nl over hoe Picnic is ondersteunt met een migratie naar AWS, en Parnassa Groep is geholpen om naar Azure te migreren. Om die migraties succesvol uit te voeren, moesten de ingeschakelde consultancy organisaties verstand hebben van de cloud waarnaartoe werd gemigreerd.

De vraag is of er door deze twee bedrijven is gekozen voor respectievelijk AWS en Azure, of dat er feitelijk is gekozen voor een bepaalde consultancy organisatie, en die organisatie vervolgens defacto de keuze voor de te gebruiken cloudaanbieder heeft gemaakt. Dat laatste zou betekenen dat de feitelijke concurrenten van Nederlandse cloudaanbieders, in veel gevallen niet de hyperscalers zelf zijn, maar de consultancy organisaties die de infrastructuur van hun klanten migreren en beheren.