De SAP S/4HANA-omgeving van de provincie Noord-Brabant is naar de cloud gemigreerd. Daarbij is er niet gekozen voor een public cloudoplossing, maar voor een private cloud. De migratie is uitgevoerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac.

In de oude situatie had de provincie Noord-Brabant servers in eigen beheer. Toen de overeenkomst voor het beheer daarvan afliep, heeft de provincie gekozen om daar afscheid van te nemen en te migreren naar een door een door Ctac-beheerde private cloudoplossing:

Deze migratie was echter niet eenvoudig. De provincie stelt strenge eisen aan security en compliance. Zowel de nieuwe omgeving als SAP-partner Ctac, die na de livegang verantwoordelijk blijft voor het beheer, moeten volledig voldoen aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). De migratie moest bovendien plaatsvinden zonder dat de gebruikers er iets van merkten, oftewel ‘met de winkel open’.

Opvallend is dat uit het klantverhaal dat door Ctac op de website is gepubliceerd blijkt, dat er een drietal cloudoplossingen door de provincie Noord-Brabant worden gebruikt:

Het resultaat is dat PNB nu beschikt over drie clouds: een SAP RISE Private Cloud, een Public Cloud voor SAP Business Technology Platform en een Azure Private Cloud.

Daarbij kan worden opgemerkt dat SAP RISE Private Cloud ook wordt aangeboden als een private cloudoplossing op Azure. Ondanks dat er sprake is van private cloud, is de kans dus aanwezig dat ook voor deze private cloudoplossing, er gebruik wordt gemaakt van de hyperscale-infrastructuur van Microsoft.