De lobby van Nederlandse cloudaanbieders begint nu écht effect te sorteren. Twee partijen in de Tweede Kamer, met totaal 45 zetels, roepen namelijk in een initiatiefnota op om méér gebruik te gaan maken van clouddiensten van eigen bodem. Dit ten koste van hyperscalers, waar juist expliciet minder gebruik van zou moeten worden gemaakt.

Een belangrijke katalysator voor het succes van de lobby lijkt het voornemen van SIDN te zijn geweest om het .nl-domeinregistratiesysteem bij Amazon onder te brengen. Twee van de drie Kamerleden die daarover kamervragen stelden, zijn nu ook de opstellers van de initiatiefnota met de naam Wolken aan de horizon.

De nota zit gelet op het niveau dat er in het verleden op het gebied van ICT weleens werd tentoongespreid echt onvoorstelbaar goed in elkaar. De strekking ervan kan kort en bondig worden samengevat als dat de overheid meer clouddiensten uit Nederland moet gebruiken en zoveel mogelijk dient te stoppen met het gebruik van de diensten van hyperscalers.

Op basis van de lijst met personen die een inbreng hebben geleverd, is dat ook goed te verklaren. Naast verschillende andere gerenommeerde experts, zijn het uit de branche Ludo Baauw, Wido den Hollander en Simon Besteman die door de opstellers zijn geraadpleegd. Dat zijn stuk voor stuk mensen die écht verstand van zaken hebben.

Op 3 juli 2024 staat het bespreken van de nota op de agenda van de procedurevergadering Digitale Zaken in de Tweede Kamer. Daarnaast is het kabinet gevraagd om een reactie op de nota te geven en om een overleg te voeren naar aanleiding daarvan. Het is dus nog even afwachten om te zien welke impact de initiatiefnota gaat hebben.