Als reactie op de intiatiefnota van Groenlinks-PvdA en NSC is door de Dutch Cloud Community een blog gepubliceerd. Daarin wordt de problematiek uiteengezet over het feit dat Nederlandse overheden hun weg naar hyperscalers wél weten te vinden, en Nederlandse aanbieders van vergelijkbare diensten juist niet.

De reden daarvan bestaat uit een vijftal kwesties, te weten: gemak, bekendheid, techniek, prijs en risico. “Dit is allemaal redelijk eenvoudig op te lossen.”. Het echte probleem zou vooral zijn dat het op dit moment niet duidelijk is wat de overheid van Nederlandse cloudaanbieders verwacht. Daarom is het vooral van belang dat overheid en aanbieders van clouddiensten het gesprek met elkaar aangaan.

Bij de kwestie van bekendheid, stelt de Dutch Cloud Community:

Ook al is de wens er om met Nederlandse partijen te werken: wie zijn ze? Wat hebben ze te bieden? Met wie moet je praten? Er is geen duidelijk overzicht beschikbaar (in de vorm van een portal bijvoorbeeld) van wie wat tegen welke voorwaarden kan bieden.

De branchevereniging mag dan stellen dat dit een eenvoudig op te lossen kwestie is. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit toch best een uitdaging is. Ook ziet de branchevereniging daarbij veel in samenwerking met de overheid. Nu wil het feit dat er in het Verenigd Koninkrijk, een portal van de overheid is, die het voorgaande doet.

Via de Digital Marketplace kunnen marktpartijen hun diensten aanbieden aan Britse overheidsinstanties. Één van de onderdelen is de zogeheten G-Cloud, waarvoor aanbieders van clouddiensten zich kunnen aanmelden.Er zijn drie categorieën, te weten cloud hosting, cloud software en cloud support waarvoor aanbieders zich kunnen aanmelden. Elk van die categorieën is weer onderverdeeld in een reeks subcategorieën.

Interessant is dat G-Cloud elke keer opnieuw wordt vernieuwd. Op dit moment worden de aanbieders van G-Cloud 13 op de Digital Marketplace getoond. Cloudaanbieders die ook vermeld willen worden bij G-Cloud 14, moesten zich daarvoor opnieuw aanmelden (en worden op dit moment beoordeeld). Daarbij kan de aanmelding voor de vorige editie maar ten dele worden gebruikt, staat bij de voorwaarden te lezen. (Wat hergebruik betreft, in de url valt een verwijzing naar G-Cloud 12 op: “what-to-do-and-when-for-g-cloud-12”).

De introductie van de Digital Marketplace lijkt er al ruimschoots voor het verlaten van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk te zijn gedaan. Daardoor kan worden aangenomen dat de systematiek niet in strijd is met de Europese aanbestedingsregels. Het zou daarom een goed voorbeeld kunnen zijn voor de Nederlandse overheid om over te nemen.