De eind vorig jaar aangekondigde European Cloud Campus is van start gegaan, meldt initiatiefnemer Leaseweb. De Cloud Campus is onderdeel is van het project van de Europese Unie dat een Europese Sovereign Cloud als resultaat moet hebben. Hiervoor wordt door 100 Europese bedrijven uit 12 lidstaten aan een gedeelde cloud- en edge-infrastructuur samengewerkt.

Het persbericht dat door Leaseweb naar buiten is gebracht, zou zo geschreven kunnen zijn door Brusselse ambtenaren. Het klinkt allemaal heel erg spectaculair, maar het is ook nogal wollig:

Het doel is om diensten te leveren die zeer schaalbaar zijn, energiezuinig, geautomatiseerd, verticaal geïntegreerd en in staat zijn om efficiënte multitenancy te bieden. (..) Het initiatief omvat onder andere samenwerking met NGO’s, trainingsprogramma’s voor nieuwe cloudexperts en partnerschappen met universiteiten. Hierdoor creëert het baankansen en investeert het in de ontwikkeling van deskundige professionals, en stimuleert het innovatie en ondernemerschap.

De website van de European Cloud Campus, is een stuk duidelijker over de doelstellingen van het project:

Currently, there are no available fully European solutions that offer scalability, energy efficiency, vertical integration, and efficient multi-tenancy at a hyper-scale level. The European Cloud Campus project powered by Leaseweb is being created to change that. it.

In het besluit van de Europese Commissie, van 5 december 2023 (pdf), dat totaal maar liefst 128 pagina’s telt, is nog veel meer te vinden over de IPCEI Cloud Infrastructuur en Services (CIS). Ook de rol van Leaseweb daarin wordt in veel meer detail beschreven. De volgende passage over het project van Leaseweb is daarbij het meest interessant:

Leaseweb’s project will develop the architecture and key building components to enable interconnecting platforms, thus ensuing orchestration, life cycle and crossprovider management, as well as wide accessibility and availability of the Multi Provider Cloud Edge Continuum. Leaseweb will achieve this by developing, first, an IaaS layer for secure and scalable data storage and, second, an XaaS layer encompassing seamless interconnection and vertical integration with application development toolsets.

In het besluit van de Europese Commissie is vrij gedetailleerd beschreven welke stappen en maatregelen daartoe zullen worden genomen. Het wordt daarom vooral interessant om te zien hoe de prestigieuze plannen zich met de praktijk zullen verhouden. Het is daarom te hopen dat de wolligheid van het daarover uitgebrachte persbericht geen voorbode is voor de resultaten die eruit zullen voortkomen!