Als het gaat om soevereiniteit van data of clouddiensten, dan zijn hyperscalers vaak de kop van jut. Overheden en ook partijen als SIDN zouden hun behoefte aan digitale infrastructuur bij een Nederlandse partij moeten onderbrengen. Die zijn volgens menig Nederlandse aanbieder een prima alternatief.

Nu heb ik zelf een uitdaging. Daarbij gaat het om het creëren van een high availability cluster van Typesense servers. De uitdaging daarbij is vooral om een cluster te creëren dat ook self-healing is. Dat is vermoedelijk vorm te geven door gebruik te maken van een tool als Terraform/Opentofu, Ansible, Chef of Puppet.

Amazon AWS biedt echter een heel ecosysteem aan met services. Er is iemand zo vriendelijk geweest om een blog over te schrijven over het creeren van een high availability self-healing Typesense cluster met behulp van Amazon. Dankzij de bijgesloten templates kan er bijna letterlijk met een enkele klik, de oplossing die ik nodig heb op basis van Amazon worden gerealiseerd.

Als alternatief is het mogelijk om zelf iets in elkaar te zetten. Daarbij kan dan een private of public cloud oplossing van een Nederlandse aanbieder worden gebruikt. Dan moet er ook nog een van de voornoemde tools worden ingezet. Vervolgens moeten er templates worden gemaakt, de gerealiseerde oplossing worden geconfigureerd en getest in de praktijk.

Nu wil het feit dat organisaties hun mankracht en middelen over het algemeen liever besteden aan het realiseren van zaken die daadwerkelijk meerwaarde hebben voor hun eigen doelgroep. Hoe graag Nederlandse partijen dat anders zouden willen zien, is het daarom goed te begrijpen dat Amazon de cloudmarkt domineert.