In de Tweede Kamer is een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen om nog voor het einde van het jaar een visie op datacenters te ontwikkelen. In die visie moet onder meer specifiek aandacht worden besteed aan edge computing, waarbij IT-workloads in kleinere datacenters, dichter bij de gebruiker draaien.

Naast edge computing moet er ook aandacht zijn voor het gebruik van fotonica chips in datacenters. Dat zou namelijk tot een grote energiebesparing kunnen leiden. Interessant om daarbij op te merken is dat de indiener van de motie bij ASML heeft tien jaar gewerkt als strategisch adviseur, zo blijkt uit een artikel dat Computable heeft gepubliceerd.

Een klein jaar geleden werd bekend dat er door Nederlandse partijen sterk in fotonica chips wordt geïnvesteerd. De op het eerste gezicht romantische strekking van de motie krijgt door de achtergrond van de indiener daarmee een andere lading. De motie gaat immers over het ontwikkelen van een visie, die naadloos aansluit op de investeringen die op het gebied van fotonica-chips worden gedaan in Nederland.

Ook waar het gaat over edge computing, is er kritiek van de DDA. Er zijn al talloze kleine datacenters in de regio, zo stelt de brancheorganisatie, om daar aan toe te voegen dat anders ziekenhuizen, transportsystemen, energienetwerken, betalingsverkeer en dergelijke niet functioneren. Een routekaart voor edge computing zou daarom niet nodig zijn.

Dat iets al wordt toegepast wil nog niet zeggen dat het niet beter is om daar nóg sterker op in te zetten. Het zijn namelijk de enorme kolossen die hyperscalers neerzetten, die voor hoge maatschappelijke lasten zorgen op de plaats waar zij staan en lokaal of ook nationaal maar weinig voordeel bieden. Dat lijkt ook de strekking van de motie te zijn:

verzoekt de regering uiterlijk Q4 2024 een visie op datacenters in Nederland te ontwikkelen met keuzescenario’s voor verschillende bredewelvaartsafwegingen voor energieverbruik, netcongestie, ruimtegebruik en de digitaliseringsopgave, en daarin expliciet de routekaarten voor fototonica en edgecomputingtechnologie in Nederland mee te nemen

Nu de motie met bovenstaand verzoek is aangenomen, is het aan de (nieuwe) regering om ermee aan de slag te gaan.