Wie software nodig heeft om data te backuppen, die heeft ook opslagruimte nodig om de backups naar weg te schrijven. Software distributeur DSD Europe verkoopt daarom naast software om backups te kunnen maken, tegenwoordig ook cloud storage van Wasabi om aan de tweede behoefte tegemoet te komen.

In een interview op Dutch IT Channel is te lezen hoe de samenwerking die alweer sinds 2020 er verder uitziet. De laatste opmerking die in het volgende citaat wordt gemaakt, geeft vooral aan hoe voor de hand liggend de verkoop van de combinatie van backup software en cloudopslag wordt gezien:

We hebben al langere tijd een technische samenwerking met Hornetsecurity, voorheen Altaro, een belangrijke vendor in het portfolio van DSD. Sinds kort hebben we ook interoperabiliteit met Acronis. We maken het voor MSP’s heel makkelijk om bij DSD Europe, in combinatie met Hornetsecurity of Acronis, ook Wasabi af te nemen. Het is dan eigenlijk een kwestie van: ‘Wilt u ook friet bij deze hamburger?’

Verder is ook interessant aan dit interview wat er wordt geponeerd over de propositie van Wasabi:

Als je prijslijsten gaat vergelijken, zijn we ongeveer tachtig procent goedkoper dan de hyperscalers als het gaat om S3-compatible object storage. Maar nog belangrijker: de prijs is bij ons ook veel voorspelbaarder. In tegenstelling tot de hyperscalers rekenen we geen kosten door voor egress (het verplaatsen van data uit het netwerk, naar een andere locatie, red.).

Dit is echter vooral hoe Wasabi de eigen propositie graag presenteert. Wat Wasabi echter niet communiceert is dat eenmaal opgeslagen data altijd 90 dagen lang in rekening wordt gebracht, zelfs als het binnen die termijn wordt verwijderd. In een eerder artikel op dit platform is al eens uitgelegd dat deze claim daarom twijfelachtig is.

Wel zeer terecht is de opmerking dat doordat egress dataverkeer bij Wasabi gratis is, het zonder dat er kosten aan verbonden zijn een restore van een backup uit kan worden gevoerd. Het opslaan van 10 TB aan data kost op jaarbasis bij Wasabi $838 (daar zal wel al snel een veelvoud van moet worden betaald bij een dagelijkse backup met 90 dagen retentie, gezien het prijsmodel van Wasabi).

Het eenmalig uitvoeren van een restore van 10 TB aan data bij een hyperscaler kost $921 (uitgaande van een prijs van $0,09 per GB egress dataverkeer). Wanneer die kosten niet hoeven te worden gemaakt, wordt het (periodiek) uitvoeren van een restore om te testen of de backups in de praktijk ook werken, aanzienlijk aantrekkelijker. Het is daarom niet alleen financieel gunstig, maar het draagt zo ook direct bij aan het verzekeren van de bedrijfscontinuïteit.