De Friese hoster Cloud86, verwijst op de website trots naar een artikel van de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM). Dankzij financiering van FOM was het bedrijf in staat om een nieuw rack vol hardware aan te schaffen. In het miljardengeweld van hyperscalers is het verfrissend om te lezen dat daar een bedrag van 250.000 euro mee gemoeid was.

In vergelijking met de enorme investeringen van hyperscalers, lijkt het wel om kleingeld te gaan. Dat is natuurlijk niet zo, voor een MKB-bedrijf is dit een significant bedrag dat een grote impact kan hebben. De aanschafkosten van de hardware in het rack bedroeg zo’n 250.000 euro, en de ondernemers zinspelen er op dat het vullen van een volgend rack mogelijk wel 400.000 euro gaat kosten.

Uit het interview (dat is gepubliceerd op 3 augustus 2023) blijkt dat het bedrijf toen 19.000 klanten aan zich had weten te binden, en daar zo’n 10.000 tot 12.000 per jaar bijkomen. Gezien het bedrijf met eigen hardware werkt, moet deze al worden aangeschaft vóór het verwelkomen van die klanten. Het rack dat al is gevuld én het volgende rack dat al genoemd wordt, moet daarom worden gefinancierd. Daar is kapitaal voor nodig.

Het principe daarbij is hetzelfde als bij een hyperscaler. De hoogte van de bedragen is anders, maar de principes zijn hetzelfde. Er moet eerst kapitaal worden geïnvesteerd in voornamelijk hardware. Daarna gaat dat renderen doordat klanten er gebruik van gaan maken. Dat betekent dat een aanbieder van clouddiensten niet alleen goed met techniek moet zijn, maar net zo belangrijk ook financiele kant op orde moet zijn.

In het artikel dat de FOM heeft gepubliceerd, wordt gesteld dat de ondernemers achter Cloud86 goed in de ratio’s en de data zitten,waardoor zij precies weten waar zij naartoe bouwen. Dat is heel belangrijk, want groeien betekent ook dat er steeds meer kapitaal nodig zal zijn, zoals ook blijkt uit het vermoedelijk duurdere volgende rack. Wanneer dat dan niet beschikbaar is, kan dat het einde van een bedrijf betekenen.

Opgemerkt moet worden dat Cloud86 is gespecialiseerd in traditionele hosting. Dat is niet de primaire focus van dit platform. Echter blijkt uit het artikel dat het een schoolvoorbeeld is van hoe het wel moet. Bij het in zee gaan met een cloudaanbieder is het heel belangrijk om niet alleen te kijken of alles technisch gezien goed in elkaar zit, maar ook of er voldoende aandacht is voor het aantrekken van kapitaal dat benodigd is om de groei bij te benen.