Hyperscalers doen niet alleen enorme investeringen in infrastructuur. Zij investeren ook stevig in het naar hun clouds krijgen van effectenbeurzen. Volgens een bron van The TRADE, is het lastig om een effectenbeurzen van enige omvang te vinden, die in de afgelopen jaren geen strategisch partnership gesloten met of significante investeringen ontvangen heeft van een hyperscaler.

Dat roept de vraag op, waarom hyperscalers, die op zichzelf al heel erg winstgevend zijn, investeren in het in hun clouds krijgen van effectenbeurzen. Het antwoord op die vraag is vrij eenvoudig. Effectenbeurzen zelf zijn het middelpunt van een ecosysteem. Een partij die de infrastructuur levert aan een effectenbeurs, trekt vrijwel automatisch ook het complete ecosysteem naar zich toe.

De reden daarvoor is dat bij beurshandel latency in veel gevallen niet in milliseconden, maar in nanoseconden wordt uitgedrukt. Elke partij die via de betreffende effectenbeurs handelt of orders uitvoert, zal daarom letterlijk fysiek zo dicht mogelijk in de buurt van de host willen zijn waar de beurs zelf draait.

De meest eenvoudige manier om dat te bereiken is door gebruik te maken van dezelfde aanbieder als de effectenbeurs zelf. Het is daarom ook dat Euronext colocatie en connectiviteit aanbiedt in hun datacenter in Bergamo, Italiƫ. Wanneer een effectenbeurs in de cloud van een hyperscaler draait, dan is de enige keuze die gebruikers van die beurs hebben om ook gebruik te maken van de bewuste cloud.

Effectenbeurzen en kapitaalmarkten zijn een wereld op zichzelf. Het is daarom maar de vraag of er nog andere ecosystemen zijn, waarbij het aantrekken van een specifiek soort keyclient, ervoor zorgt dat de andere partijen in het ecosysteem, welhaast geen andere keuze hebben dan te volgen. Het is evenwel interessante om te concluderen dat hyperscalers op deze manier de markt bewerken.