Als er één bottleneck is bij applicaties, dan is dat in veel gevallen wel de database. Het laten schalen van een database server is vaak ook best een uitdaging. Een database uit de cloud, die volledig gemanaged wordt, is daarom een aantrekkelijk alternatief voor het zelf beheren van eigen database servers.

Er zijn een groot aantal DBaaS-aanbieders, die afgezien van grote inhoudelijke verschillen, veelal wel in te delen zijn in het database systeem, dat het als onderliggende infrastructuur gebruikt of kan vervangen. Daarbij gaat het in veel gevallen om Postgres, MySQL en SQLite.

CockroachDB, Neon, Tembo en Xata zijn voorbeelden van DBaaS-aanbieders die gebruikt kunnen worden in plaats van Postgres. SingleStore kan gebruikt worden als alternatief voor eigen MySQL-database servers. De propositie van al deze aanbieders zijn gratis uit te proberen.

Een compleet overzicht van de voordelen en specificaties van alle voorgaande aanbieders en ook andere DBaaS-aanbieders die gratis uit te proberen zijn, staat in deze blog van LogRocket. Interessant om daarbij op te merken is dat de blog gaat over alternatieven voor PlanetScale. Dat tegenwoordig zelf niet gratis meer uit te proberen is.